Nazwa inna polska; tragopan zachodni
Nazwa angielska; Western Tragopan or Western Horned Tragopan
Nazwa niemiecka; Schwarzkopftragopan, Hasting Tragopan
Nazwa rosyjska; Черноголовый трагопан
Nazwa cińska; 黑头角雉
Podgatunki: nie występuj±
Występowanie; górzyste lasy Kaszmiru w Pakistanie i Indiach
Status w Hodowli ptaków; jedyne ptaki w hodowli w Indiach
Krótki opis; największy z tragopanów. Gatunek bardzo zagrożony, lista CITES I
lista CITES I
Rozmnażanie; W drugim roku
Ilo¶ć jaj; w naturze 3-6.
Czas wysiadywania, inkubacja; 28 dni
Pożywienie; przeważnie różne czę¶ci ro¶lin, owoce, nasiona i rożne drobne owady. Dieta gatunku jest typowo wegetariańska.

Linki z opisem gatunku.

http://www.birdlife.org
http://www.arkive.org
http://www.gbwf.org

tragopan rudolicy
© Tragopan Polska