Nazwa angielska; Hainan Peacock-Pheasant
Nazwa niemiecka; Hainan-pauwfazant
Nazwa chińska; 海南孔雀雉
Nazwa rosyjska; Хайнаньский павлиний фазан
Podgatunki: nie ma
Występowanie; wyspa Hainan, endemik.
Status w Hodowli ptaków; nie znany.
Rozmnażanie; w drugim roku, monogamiczny.
Ilo¶ć jaj; 2 jaj
Czas wysiadywania, inkubacja; 22 dni
Pożywienie; przeważnie różne czę¶ci ro¶lin, owoce, nasiona i rożne drobne owady.

linki z opisem do wieloszpona hainańskiego

http://www.birdlife.org

Polyplectron katsumatae
© Tragopan Polska