Nazwa inna polska; palawan
Nazwa angielska; Palawan Peacock-Pheasant
Nazwa niemiecka; Palawanpfaufasan
Nazwa rosyjska; Фазан павлиний палаванский
Podgatunki: nie ma
Występowanie; Filipiny.
Status w Hodowli ptaków; rzadki
Krótki opis; bardzo ładny gatunek wieloszpona
Rozmnażanie; w drugim roku, monogamiczny.
Ilość jaj; 2 jaj
Czas wysiadywania, inkubacja; 22 dni
Pożywienie; przeważnie różne części roślin, owoce, nasiona i rożne drobne owady.

Link z opisem i fotografiami wieloszpona lśniącego

http://www.birdlife.org
http://www.arkive.org

wieloszpon lśniący palawan
© Tragopan Polska