Nazwa inna polska; ol¶niak chiński
Nazwa angielska; Chinese Monal
Nazwa niemiecka; Grünschwanz-Glanzfasan, Chinesischer Glanzfasan, Grünschwanzmonal
Nazwa rosyjska; Китайский монал
Nazwa chińska; 白尾梢虹雉
Podgatunki: nie ma
Występowanie; Syczuan, Chiny
Status w Hodowli ptaków; jest bardzo rzadki.
Krótki opis; największy z ol¶niaków(72 cm), samiec podobny do ol¶niaka himalajskiego. Nie ma tak reprezentuj±cego czuba z piór, tylko kilka piór ułożonych do tyłu i opadaj±cych na szyję. Głowa pokryta zielonymi metalicznymi piórami, szyja miedziano złota, lica ma niebieskie w około oka do nasady dzioba. Kury s± od strony grzbietu ciemniejsze, a od spodu ja¶niejsze.
CITES I
Rozmnażanie; w drugim roku
Ilo¶ć jaj; 3-6
Czas wysiadywania, inkubacja; 28 dni
Pożywienie; przeważnie różne czę¶ci ro¶lin, korzonki, cebulki wykopywane masywnym dziobem.

Linki do stron opisuj±ce ten gatunek:

http://www.birdlife.org
http://www.arkive.org

ol¶niak zielonosterny
© Tragopan Polska