Nazwa inna polska; paw
Nazwa angielska; Congo peafowl
Nazwa niemiecka; Kongopfau
Nazwa rosyjska; Конголе́зский, или африка́нский павли́н
Podgatunki: nie ma
Występowanie; Afryka, Demokratyczna Republika Konga.
Status w Hodowli ptaków; Gatunek bardzo rzadko występuje w prywatnych hodowlach.
Krótki opis; długość samca: 64 - 70 cm, długość samicy 60 - 63 cm.
Rozmnażanie; w drugim roku gatunek typowo monogamiczny. Gniazda w środowiskach naturalnych są zrobione prawdo podobnie w pniach drzew lub w starych gniazdach innych ptaków. Kogut pilnuje wysiadującą kurę i ostrzega ją o niebezpieczeństwie. Oboje rodziców opiekują sie pisklakami
Ilość jaj; 2- do 5 jaj
Czas wysiadywania, inkubacja; 27-28 dni
Pożywienie; przeważnie różne części roślin, owoce i nasiona. W ich diecie też są owady

Na fotografii poniżej jest samiec.

Fotografia zrobiona w ogrodzie zoologicznym w Łodzi

Paw kongijski Congo peafowl

© Tragopan Polska